Caching | Browser cache legen

Zoals in artikel "wat is caching" beschreven zorgt caching ervoor dat je website wordt opgeslagen, zodat deze een snellere laadtijd heeft. Bij het maken van wijzigingen aan je website, kan het voorkomen dat je website nog uit cache wordt geladen. Wanneer je wijzigingen hebt doorgevoerd in je website, maar in je browser nog de oude versie in beeld krijgt is er een oplossing: de cache van je browser leeg maken. Hieronder de uitleg over hoe je dat doet voor jouw browser:

Cache website legen

Om de laatste versie van de pagina die je bezoekt op te halen kun je gebruik maken van de pagina verversen sneltoets. Deze sneltoets zorgt ervoor dat alleen de pagina waar je op zit ververst wordt.
Windows: Ctrl + F5.

Mac/Apple: Apple + R of Cmd + R.

Cache browser legen

Naast het verversen van één pagina kun je ook de gehele cache wissen. Onderstaand een stappenplan hoe je per browser de cache wist:

Google Chrome

1. Klik bovenaan in de menubalk op het Icoontje met 3 puntjes (rechtsbovenin).
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik onderaan de pagina op Geavanceerde instellingen weergeven.
  4. Klik op de knop Browser gegevens wissen.
  5. Kies de periode die u wilt verwijderen of alles.
  6. Klik op de knop Browser gegevens verwijderen.

Mozilla Firefox (voor Windows)

1. Kies in Firefox menu onder Tools (Extra) het item Options of gebruik het menu icoon.
  2. Klik op Privacy & History in het menu.
  3. Scroll naar Cached Web Content.
  4. Klik op Nu Wissen.

Microsoft Edge

1. Klik op de drie puntjes rechts bovenin.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Ga naar Browsergegevens wissen.
  4. Klik op Kies wat u wilt wissen.
  5. Vink aan Gegevens en bestanden in de Cache.
  6. Klik op Wissen.

Microsoft Internet Explorer 10 en 11

1. Klik tandwiel icoontje.
  2. Klik op Veiligheid (Safety) , deze optie is ook beschikbaar in de 'command bar'.
  3. Klik op Browsergeschiedenis verwijderen.
  4. Selecteer Tijdelijke internetbestanden en websitebestanden.
  5. Klik op Verwijderen.

Apple Safari desktop

Cache bestanden verwijderen op je Mac is alleen mogelijk indien het Ontwikkelmenu aan staat.

1. Klik hier op 'Safari' in de menubalk bovenin.
  2. Klik Voorkeuren.
  3. Open het laatste tabblad Geavanceerd.
  4. Vink aan onderin de optie Toon Ontwikkel-menu in menubalk.
  5. Nu kun je de cache verwijderen met Command+Option+E.

Apple Safari iPhone

1. Klik Instellingen.
  2. Klik Safari.
  3. Klik Wis geschiedenis en website data.
  4. Klik Wis geschiedenis en data als je die vraag krijgt.

Android Browser

1. Open Browser en klik op de drie puntjes onderelkaar.
  2. Klik onderaan op Instellingen.
  3. Klik privacy en beveiliging.
  4. Klik bovenaan op Cache legen.

Android Samsung Browser (Internet)

1. Klik het Internet icoon en klik op de drie puntjes onder elkaar.
  2. Klik Instellingen.
  3. Klik Privacy en Beveiliging.
  4. Klik Verwijder Persoonlijke Data, een checklist van items verschijnt.
  5. Vink aan Cache en Cookies Site Data en klik op Gereed.

Android Chrome

1. Start Chrome en klik op de drie puntjes onder elkaar.
  2. Klik Instellingen.
  3. Klik Privacy in het Geavanceerd gedeelte.
  4. Klik Leeg Browser Data.
  5. Zorg dat Cache en Cookies Site Data aangevinkt zijn en klik Legen.

Android Firefox

1. Start Firefox en klik op de drie puntjes onder elkaar.
  2. Klik Instellingen.
  3. Klik Privacy.
  4. Klik Nu legen bij Clear Private Data.
  5. Zorg dat Cache aangevinkt is en klik onderaan op Data legen.

Nog hulp nodig? Neem contact op Neem contact op