Je hostsfile gebruiken

Met een aanpassing in je lokale hostsfile, vertel je je computer dat voor jouw ‘domein.nl’ en ‘www.domein.nl’ alle data moeten ophalen van een ander IP-adres. Je browser luistert dan niet meer naar de reguliere DNS, maar naar jouw hosts file (een soort van override). Dit is enkel voor jou van toepassing, en niet voor de rest van het internet.

Werken met de hostsfile is een zeer handige en professionele manier om een website/domein verhuizing te simuleren (of de ontwikkeling te versnellen), omdat je een DNS wijziging alvast kunt testen voordat je daadwerkelijk de DNS aanpassing doorvoert. Een tool die wij als Chase support non-stop gebruiken om vele malen sneller ons werk te kunnen doen. Met name omdat je niet meer afhankelijk bent van de (trage) DNS propagering.

Handleidingen voor Windows en MacOS onderstaand:

Hostfile voor Windows 7/8/10 instellen

1. Navigeer met de verkenner naar C:\Windows\System32\drivers\etc
  2. Rechterklik op het hosts bestand en selecteer Kladblok
  3. Voeg onderstaande regel toe met het IP-adres en de naam van de site. Vul zowel de www als non-www versie van de url in achter het nieuwe IP-adres:

xx.xx.xx.xx    domein.nl www.domein.nl
  4. Sla dit op
  5. Wanneer je nu de site opent, zie je dat domein.nl en www.domein.nl geladen wordt van het ingestelde IP adres.
  6. Let op: in sommige gevallen krijg je een foutmelding. bijvoorbeeld:
  • Access denied voor de hosts file
  • Kan het bestand niet opslaan C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts, zorg dat het pad en de bestandsnaam correct zijn.

Dit los je op door je bestand te openen als administrator. Ga hiervoor naar start > zoeken, zoek kladblok en klik met je rechtermuis, en zorg dat het opent/bewerkt als administrator’ draait.

Hostfile voor MacOSX instellen

1. Open Terminal (cmd+spatiebalk, zoeken naar terminal, openen)
  2. Geef commando:
    sudo nano /etc/hosts
  3. Je wordt dan gevraagd om het administrator wachtwoord
  4. ga met de cursor naar een nieuwe regel onderaan en voeg een regel toe met het ip-adres en de naam/namen van de site:
    xx.xx.xx.xx       domein.nl www.domein.nl
  5. Voer nu de volgende toetsencombinatie uit: ‘control + X’
  6. Hij vraagt nu ‘Save modified buffer (ANSWERING “No” WILL DESTROY CHANGES) ?’
  7. Typ ‘Y” en druk dan op enter