Caching | Wat is caching

Caching is een manier om tijdelijk gegevens of bestanden op te slaan. Met caching worden er kopieën van je website of applicatie bewaard en hoeft de computer de gegevens niet opnieuw te genereren of te downloaden. Bijvoorbeeld aan de laatste blogs, widgets, afbeeldigen etc. Door Caching kan de laadtijd van een website flink verkort worden.

De voordelen van caching.

Caching zorgt voor een snellere website. Dit is niet alleen goed voor de vindbaarheid van je website, maar ook voor de conversie. Caching heeft dus invloed op je SEO-resultaten. Daarnaast is caching ook goed voor bezoekers vanaf mobiele apparaten, doordat een kopie van je website bewaard is, hoeft er minder bandbreedte gebruikt te worden om websites te downloaden.
Voordelen van caching op een rijtje:
  • Snellere website
  • Goed voor SEO (zoekmachineoptimalisatie)
  • Met caching is je site beter in staat bezoekerspieken op te vangen
  • Er worden minder MB’s verbruikt door mobiele bezoekers

Wat gebeurt er bij caching?

De eerste keer dat iemand jouw website bezoekt, wordt de pagina op de normale manier weergegeven. Dit wil zeggen dat het verzoek (de klik) wordt ontvangen door de server. De server gaat verzoek verwerken. Hierbij wordt de pagina in een HTML-bestand omgezet en naar de browser van de bezoeker gestuurd. Dit proces neemt enige tijd in beslag.

Door caching in te stellen versnel je dit proces en zorg je ervoor dat de server dit proces niet elke keer hoeft te herhalen. Caching slaat het HTML-bestand van de pagina op de server op, waardoor de eerstvolgende keer dat iemand de pagina bezoekt, dit hele proces niet hoeft plaats te vinden. De server stuurt simpelweg het reeds voorbereide HTML-bestand naar de browser toe. Hierdoor wordt de laadtijd van een pagina korter.
Naast server caching is er ook browser caching. Browser caching werkt in principe hetzelfde als server caching, maar dan vind de caching plaats in de browser.

De laatste versie van een website zien.

Zoals hierboven geschreven slaat de server of browser het HTML-bestand van een pagina op, maar wat als ik iets in de content verander? Met een goede cache plug-in worden de HTML-bestanden regelmatig ververst. Soms kan het gebeuren dat je veranderingen op je website doorvoert, maar als je dan even later gaat kijken of alles goed gegaan is, blijken deze wijzigingen niet zichtbaar te zijn. De kans is groot dat je nog een oude versie in je cache hebt staan. Je kunt de pagina cache legen of de hele browser cache. Lees in dit artikel hoe je je cache kunt legen.