Wordpress | Litespeed: cache plugin instellen
In de artikelen “wat is caching” en “browser cache legen” kun je de uitleg van het begrip cache lezen en hoe je deze aan bezoekerszijde kunt legen. In dit artikel schrijven we over hoe je als beheerder van een website de cache schoon kunt houden middels een plugin.
Wanneer een site gecached is, betekent dat enkel het resultaat (de cache) van de scripts wordt getoond. Dit is een zeer efficiënte manier om je website zeer snel te maken. Bijvoorbeeld wanneer je 10 website bezoekers ontvangt op een gegeven moment, dan wordt bij de eerste bezoeker de website normaal uitgeladen en vervolgens meteen in de cache gezet. Bij de volgende 9 bezoekers wordt de website dan enkel uit cache geladen, waardoor de laadtijd vele malen korter is.
Stap 1: cPanel instellingen
- Log in op de betreffende cPanel
- Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software > SELECT PHP VERSION
- Daar vink je OPCACHE + APCU aan als dat nog niet het geval is
- Klik op save/opslaan
Stap 2: Optimaliseren WordPress op de LiteSpeed server
- Log in op je wp-admin omgeving.
- Let op: Verwijder alle bestaande caching en optimalisatie plugins.
- Installeer en activeer de plugin “LiteSpeed Cache”. Als deze correct is geïnstalleerd, zie je ‘LiteSpeed Cache’ in het WordPress admin menu staan
- Als de plugin is geïnstalleerd, open je vervolgens een Chrome Incognito Window (windows: Ctrl+Shift+N, Mac: Cmd+Shift+N) en ga naar je website.
- Indien je Woocommerce gebruikt is het niet nodig pagina's uit te sluiten, al is het wel verstandig om even te testen. Enkel bij custom functies zien we nog wel eens een issue.
- Standaard staat LiteSpeed Cache al prima qua instellingen. Wil je echt het maximale eruit halen ga dan naar LiteSpeed Cache > Pagina Optimalisatie, alles standaard behalve:
- CSS instellingen
- CSS Minify > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- Inline CSS Minify > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- CSS Combine > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- CSS HTTP/2 Push > Aan
- JS instellingen
- JS Minify > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- Inline JS Minify > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- JS Combine > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- JS HTTP/2 Push > Aan
- Optimalisatie instellingen
- HTML Minify > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- Remove Comments > Aan (Goed testen op eventuele conflicten anders uit.)
- Remove Query Strings > Aan
- Remove WordPress Emoji > Aan
StapLiteSpeed Cache: Browser
Browser Cache > Aan Let op: De minify/combine hangt erg af van welk theme / plugins je gebruikt en of deze goed zijn geprogrammeerd. Het is met iedere optie even testen of dat goed werkt en anders uitzetten. De object caching kan je het best uitlaten. Wij zien maar weinig gevallen waarbij dit echt snelheid toevoegt en hiervoor moet je een aparte service afnemen.
- Voer nu opnieuw de benchmark uit en bekijk of de “Time to First Byte” (TTFB) sneller is geworden. LiteSpeed zorgt met name voor een optimalisatie in de TTFB.
- Laad nu de pagina de eerste keer in je Incognito window, dit zal wat langer duren aangezien alle cache nu geleegd is. Test of alle JS en CSS naar behoren werkt na het Minifyen.
- Voer alle benchmark tests nu nog een keer uit en bekijk het verschil in snelheid.
- Als alles is doorgelopen is de optimalisatie afgerond!
Let op: Als je wijzigingen hebt doorgevoerd in je website en je wilt dat dat direct voor alle bezoekers in beeld komt, moet je de LiteSpeed Cache legen. Log in op je WordPress Dashboard, klik LiteSpeed Cache en kies Verwijder alle cache (Purge All):
Heb je maar een of enkele pagina's gewijzigd in een website met veel pagina's, dan is het efficiënter om de betreffende pagina te flushen. Ga in je dashboard naar de site, dan naar de betreffende pagina en klik bovenin op het LiteSpeed icoon en kies Schoon de pagina op (Purge this page):
In geval de website in ontwikkeling is
Het beste kun je dan in de bouw-momenten de caching even uitzetten en legen, of een uitzondering toevoegen in de instellingen voor bijvoorbeeld administrators:
LiteSpeed > Cache > [4] Uitsluiten > Niet cachen regels > Administrators aanvinken en klik Wijzigingen opslaan.